петак, 18. фебруар 2011.

Kad ljubav uđe na nos...



Sve počinje od srca (lat. Cor), koje je, otkako je zaljubljivanja i veka, smatrano središtem ljubavničkog. Jedan razlog zašto je baš srce - centar ljubavi, može da bude ono patetično hvatanje za predeo grudnog koša na kome se srce projektuje. Međutim, planiram da dam malo medicinskije objašnjenje ljubavi, a da krenem baš - od srca. :)
Prosto, zaljubljenima srce kuca brže. Kako, videćete sada.



Svako stanje intenzivnog primanja drazi, putem čula, tako jako narazi kortikalne centre velikog mozga, da Talamus, monarh tela, zavede policijski čas.
* Kortikalni centri, korteks, ili, narodski, kora velikog mozga, nešto je što poseduju isključivo ljudi, i ni jedna druga vrsta. To je, tako razvijen deo nervnog sistema, da omogućava ljudima inteligenciju, učenje, pamćenje i razvoj.
* Talamus je deo centralnog nervnog sistema, koji je zadužen za usklađivanje emotivnih reakcija, i većine ostalih voljnih i nevoljnih radnji.
Postavlja se pitanje, kakvu to draž može izazvati ljubav? Idemo redom...


Što bi Englezi rekli, first, but not least, je čulo vida. Iz nekog razloga, duboko ukorenjenog u samom DNK vrste, pogled na osobu suprotnog pola, prepoznavanje primarnih i sekundarnih polnih karakteristika, izaziva jedan deo mozga, zadužen za raspoznavanje, da uputi signal drugom delu, koji vrši emotivizaciju tih oseta. Veliki deo informacija prolazi kroz Amigdalu, koja mu dođe sekretar Talamusa. Uglavnom, svaki mozak, na osnovu svojih, individualnih kriterijuma, izgrađenih na bazi nasleđa sopstvene vrste, odlučuje da li mu je osoba koju gleda privlačna ili ne.
Neki od kriterijuma su starost i pol, mada, ni to ne mora ništa da znači :)

Drugi je svakako dodir, koji se, (ako do njega dođe :) ) i ne mora posebno objašnjavati. Dodiruje se, uglavnom, rukama, prstima, koji imaju jako veliki broj nervnih završetaka, mada ih, generalno, ima po celoj koži.
Druga bitna stvar su erogene zone, mada one imaju više veze sa seksualnošću (o tome u nekom od narednih postova).
Dodir objekta želje dovodi do jakog nadražaja onog, gorepomenutog dela CNS-a.




Po Dr Seth Prosterman-u, jednom (vrlo promućurnom) kliničkom seksologu, "postoji složena zamršenost oko ljubavi, požude, seksa i intimnosti...Prava intimnost nije samo bliskost, već kako se osećate iznutra. Vaš puls se ubrzava zbog misli koje imate, naročito ako imate ljubavne, tople misli i/ili seksualne misli o toj osobi".


Prve dve draži, nisu ono glavno što ljubav čini tako intenzivnom i zanimljivom. Ni približno.
najbolji primer za ilustraciju primarnog ljubavnog pokretača je Đakomo Kazanova. Čovek je bio ljubavnik, zavodnik i srcelomac i to pripisujemo njegovoj sposobnosti da zavodi lepe žene. Ono što ga je vuklo lepim ženama, zapravo je njegov nos.
Priča se da je bio veliki (nos), ali je bitnije to da je, vrlo verovatno, bio osetljiv na feromone.


Po Wikipediji Feromoni su hemikalije sa sposobnošću delovanja izvan tela sekretirajuće osobe, koje utiču na ponašanje primajućih pojedinca
Postoje alarmni feromoni, trag-hrane feromoniseksualni feromoni. 

Vratimo se na policijski čas koji je zaveo Talamus. Dakle, do organizma, putem čula, (miris, vid, dodir, sluh...) stižu informacije u vidu hemijskih (miris) ili električnih draži.



Ni 10% ljubavi, ne čine sve ostale draži, koliko draži feromona. Ove hemikalije, kada jednom uđu u nos kompatibilne osobe suprotnog pola, tako jako nadraže bulbus olfactorius, koja, dalje, informaciju prenosi u više strukture CNS-a. Kada jednom stignu do Talamusa, on prvo izdaje zaduženja hipofizi, koja mu dođe prvi čovek u vladi. Hipofiza, svojim hormonima, aktivira gotovo sve endokrine žlezde. To će redom, izazvati: suženje krvnih sudova, samim tim, ubrzavanje protoka krvi. Time se postiže, da ostali enzimi, koje krv nosi, brže stižu do odredišta. Dolazi do pojačanog znojenja, da bi se oslobodila toplota nagomilana aktivacijom organizma i ubrzanim tokom krvi. Telo stvara svoje feromone, kao odgovor na one primljene u nosu, koji se izlučuju u spoljašnju sredinu - znojenjem. :)
Ostale reakcije su, pobuđena svest, povećan tonus mišića, seksualno uzbuđenje, izoštrenost čula. Svakako, jako je zanimljiv i intenzivan osećaj 


Zapravo, možete slobodno zaboraviti one priče o fizičkoj privlačnosti. Ona jeftina floskula, ljubav je hemija, potpuno je tačna. Feromoni gospodare ljubavlju do te mere, da se možete sasvim bespovratno zaljubiti u nekog ružnog, biti gej, ili, možda, ne osećati nikakvu privlačnost prema nekom ko je realno - lep.
Feromoni su složeni molekuli. Ima različitih podvrsta, tako da skoro, ne postoje osobe sa istom strukturom feromona. Uostalom, i ne treba vam neko sa istom strukturom feromona koju imate vi. Sve funkcioniše po sistemu ključ - brava, i jenino bitno je da imate određene receptore koji su kompatibilni da prepoznaju feromon vaše potencijalne ljubavi. Stvarno, to je 90% posla.
Malo zanimljivosti: Postoje osobe, čija je konfiguracija molekula feromona takva, da se lako kači za receptore u tuđim nosevima. Pogađate o kojim ljudima pričam? :)
Čak, postoje istraživanja, u kojima su žene sa neredovnim menstrualnim ciklusom, određeno vreme mirisale pazuh potentnog muškarca. O, da. Sredile su ciklus.
Neki proizvođači parfema, pokušali su da pakuju feromone u bočice. Moram priznati da sam skeptičan po tom pitanju, mada, složiću se da ni to nije nemoguće.
One koje feromoni pobliže, hemijski interesuju, mogu pogledati ovaj sajt.


Saveti bi, na osnovu svega bili:
- bez preterivanja sa kupanjem
- bez preterivanja sa nekupanjem




Umesto srca, nosdrav. :)

1 коментара:

bomili је рекао...

Odličan post, iscrpan i detaljan, sa jednostavnim jezikom koji ne dopušta smaranje :)

Постави коментар